Trwa ładowanie proszę czekać ...

Akcesoria kuchenne

29 grudnia 2016

Na pewno masz zestaw akcesoriów niezbędny do Twojej pracy w kuchni. Nie musisz być profesjonalnym kucharzem, żeby wiedzieć, że pewnych sprzętów nie da się zastąpić niczym, a przygotowywanie posiłków bez nich to prawdziwa katorga. Od czasu do czasu warto jednak odświeżyć kuchenne sprzęty i popatrzeć na dostępne na rynku nowinki.

Podstawowe rzeczy w coraz lepszej jakości
Jakość naszych naczyń staje się coraz lepsza, bo producenci zaczynają przykładać coraz większą wagę do materiałów, z których tworzą talerze czy garnki. Stawiają na nowoczesne rozwiązania po to, by poprawić komfort pracy w kuchni. Ale nie tylko garnek należy do naszego podstawowego sprzętu, coraz mniej osób wyobraża sobie zrobienie sosu czy zupy krem bez blendera, a robotów kuchennych jest coraz więcej wymyślniejszych modeli! W wielu domach możemy też znaleźć maszynki do mięsa albo eleganckie młynki do przypraw.

Coraz więcej uwagi poświęca się ogólnemu wyglądowi
Już nie tylko jakość ma znaczenie, ale również estetyka. Jeśli mamy możliwość urządzania kuchni od samego początku, dobieramy poszczególne elementy w sposób tworzący całość. W dzisiejszych czasach jest to ułatwione zadanie, bo wiele akcesoriów kuchennych oprócz funkcjonalności zaczyna spełniać również rolę dekoracji. Wystarczy popatrzeć na coraz bardziej pomysłowe deski do krojenia albo wagi kuchenne – sprzęt zaczyna być sztuką.

Rośnie popularność silikonu w kuchni
Oprócz świetnej funkcjonalności, silikonowe wyposażenie jest również bardzo kolorowe! Sitka, pojemniki na żywność, pędzelki czy foremki idealnie pasują jako ciekawe wykończenie kuchennego wyposażenia. Poza tym, bardzo efektownie wyglądają, na przykład muffinki piekące się w piekarniku w różnokolorowych foremkach – można robić zdjęcia (byle nie przypalić ciasteczek). Silikonowe produkty sprawdzają się dobrze w małych pomieszczeniach, bo są łatwo przechowywalne i po złożeniu nie tracą pierwotnej formy (dzięki ich giętkości). Silikon jest też odporny na wysokie i niskie temperatury, więc w silikonowych formach można i piec i zamrażać jedzenie. Nie ma też problemy z przywieraniem żywności – spróbuj zamrozić kostki lodu w silikonowej formie, a przekonasz się, że już nigdy więcej nie będziesz musiała się gimnastykować próbując je wyjąć.

Moda na noże
Wiadomo, w każdej kuchni potrzebny jest nóż. Ale nie byle jaki! Absolutną podstawą jest zestaw przynajmniej trzech ostrych noży wykonanych z wysokiej jakości materiałów. Służą nam przy wielu pracach kuchennych, a przecież ważne jest też to, byśmy pokroili nimi wszystko prócz naszych palców. Nie zdajemy sobie sprawy, jak poprawia się komfort przygotowywania posiłków, kiedy w końcu posiadamy dobry nóż!