Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jakie są rodzaje zlewozmywaków?

29 grudnia 2016

Zlewozmywaki dzisiaj pełnią wiele funkcji – pomimo popularnych na rynku zmywarek – nadal są niezastąpionym sprzętem w każdej kuchni. Oprócz zmywania naczyń i mycia różnych produktów spożywczych, używamy ich jako blatów, sitek, durszlaków, desek do krojenia czy tymczasowych śmietników organicznych. Wszystko oczywiście zależy od wielkości i umiejscowienia kuchennego zlewu. 
Jakie są najczęstsze wymiary zlewów?
Najważniejszym wymiarem zlewu kuchennego jest jego szerokość i standardowo wynosi ona 40, 45, 50, 60, 80 albo 100 centymetrów. Zazwyczaj głębokie na pół metra, dostosowywane są do rozmiarów mebli w kuchni. Chodzi przecież o to, żeby już w fazie projektowania wszystkie elementy w kuchni stworzyły jedną całość, co wcale nie jest takie proste. Co jest jeszcze ważne w zlewozmywaku? Ilość komór. Najczęściej na rynku spotykamy zlewozmywaki jednokomorowe, półtorakomorowe, dwukomorowe, a nawet dwu- i półkomorowe. Dodatkowe komory pełnią funkcje pomocnicze i można wyposażyć je w akcesoria ułatwiające pracę w kuchni, na przykład odsączarkę, dzięki czemu z łatwością odcedzimy wodę z umytych sztućców, warzyw czy owoców. Pamiętajmy również, by odpływy wyposażyć z sitka, by jak najprościej utrzymywać zlew w czystości i chronić go przed zatkaniem.
Jakie są najczęściej wybierane materiały zlewozmywaków?
Na polskim rynku dostępne są zlewy wykonane z: stali nierdzewnej, stali emaliowanej, kwarcu, granitu, ceramiczne i chromoniklowe. Te ostatnie cieszą się dużą popularnością ze względu na odporność na uderzenia, ścieranie, wysokie temperatury oraz działanie silnych środków czyszczących (na przykład stosowany na co dzień Kret nie wyrządzi krzywdy zlewozmywakowi ze stopu chromu i niklu! Natomiast jest niebezpieczny dla zlewów ze stali emaliowanej). Powierzchnia zlewów chromoniklowych może być gładka, matowa lub o wybranej fakturze – dzięki czemu nie widać na niej zacieków. Minusem zlewu o chropowatej fakturze jest utrudnienie w dokładnym czyszczeniu.
Natomiast zlewy wykonane z różnego rodzaju żywic syntetycznych i granitu (lub innych materiałów z kamienia) są bardzo solidne i łatwe w utrzymaniu. Poza tym wykazują również odporność na ścieranie, zarysowania, uderzenia i wysokie temperatury. Oczywiście wszystko zależy od jakości żywicy, z jakiej są wykonane. Zlewozmywaki kamienne należą do najdroższych zlewozmywaków na rynku, ale warto w nie zainwestować – ze względu na trwałość. Producenci takich zlewów dają im gwarancję czasem nawet na 30 lat! Jeśli więc patrzymy długofalowo, taka inwestycja nam się zwróci. Poza tym, granitowe zlewozmywaki wyglądają bardzo atrakcyjnie, a na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli o różnych kolorach i kształtach, więc można dopasować je nawet do najbardziej wymagających kuchni.