Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jakie są najlepsze akcesoria kuchenne?

29 grudnia 2016

Jakie akcesoria muszą znaleźć się w naszej kuchni? Jeśli urządzasz dom i jesteś na ostatnim etapie, czyli wyposażania mieszkania w potrzebne rzeczy, na pewno padasz już ze zmęczenia. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy artykuł o tym, czego nie może zabraknąć w Twojej nowej profesjonalnej kuchni.
Wysoka jakość sprzętów
Warto przede wszystkim na początku zaznaczyć, że bardzo ważna jest jakość kupowanych przez nas sprzętów. Nie chodzi tylko o to, że wysokiej jakości narzędzia są trwałe, starczą nam na lata i w ostatecznym rozrachunku wielokrotnie nam zwróci nam się ich koszt, ale głownie o to, że są dla nas bezpieczne. Używając ich możemy mieć gwarancję, że zostały zrobione z dbałością o wszelkie szczegóły i np. ostrze nie wypadnie nam nagle z plastikowego końca.

Noże – podstawowe narzędzie
Nie musimy nikomu tłumaczyć, że nóż jest najpotrzebniejszym narzędziem w kuchni. Służy nie tylko do krojenia pomidorów czy chleba, filetowania ryby i generalnie przygotowywania potraw. Stosujemy je również do innych prac. W naszej kuchni powinny się znaleźć przynajmniej trzy ostre noże, w tym jeden z szerokim ostrzem, drugi mały nożyk do obierania i krojenia warzyw lub owoców oraz nóż do chleba. Naprawdę, warto mieć specjalny nóż do chleba, bardzo szybko docenisz jego przydatność w kuchni. Przy zakupie noży dokup do nich drewniany stojak i ostrze, którym je naostrzysz gdy stracą ostrość.

Dlaczego noże są takie ważne?
Nóż to atrybut każdego szefa kuchni. Różnią się budową i długością ostrza, więc jeśli zaczynasz przygodę z gotowaniem, lepiej, jeśli wybierzesz jednak te krótsze. Czy wiedzieliście, że wybierając nóż powinniśmy również zwracać uwagę na długość naszej dłoni? Chodzi w tym o kontrolę, jaką będziemy mieli nad danym narzędziem i precyzję, jaką dzięki temu uda się nam zapewnić (czyli znowu wracamy do kwestii bezpieczeństwa).

Deski do krojenia
Jak już jesteśmy przy nożach, warto kupić też dobrą deskę do krojenia. Najlepsze deski to te drewniane – szklane są śliskie i łatwo można sobie nimi zrobić krzywdę. Czy wiedzieliście, że kolorowe deski dostępne na rynku są przeznaczone do różnych produktów? Na przykład, niebieskie deski są przeznaczone do filetowania i obrabiania ryb. Oczywiście, można mieć jedną uniwersalną deskę, ale trzeba pamiętać o tym, by po przygotowaniu każdego rodzaju składników dokładnie ją myć – nie kroić surowego mięsa, a następnie po nim warzyw. Łatwo wtedy zarazić się różnego rodzaju bakteriami. Zwróćmy też uwagę na kształt deski oraz to, czy wygodnie nam się na niej pracuje. W końcu będzie naszym towarzyszem każdego dnia, więc warto zainwestować w nią trochę więcej pieniędzy!