Trwa ładowanie proszę czekać ...

Poradnik wyposażania kuchni

29 grudnia 2016

Jak dobrze wyposażyć kuchnię, by była funkcjonalna i służyła wszystkim domownikom? Każda gospodyni wie, że odpowiednio dobrane akcesoria oszczędzają nasz czas i sprawiają, że przygotowywanie posiłków jest dla nas komfortowe i po prostu przyjemne! Dlatego, jeśli stoisz przed zadaniem wyposażenia swojej kuchni, weź długopis i kartkę papieru do ręki.

Czego właściwie potrzebujesz?
Zastanów się, jakie jedzenie przygotowujesz najczęściej – smażysz, gotujesz, dusisz, pieczesz, a może wolisz surowe? Ile masz czasu na przygotowywanie potraw? Jak często jesz w domu, a ile razy zabierasz jedzenie do torebki? To wszystko jest bardzo ważne, bo jeśli określisz swoje indywidualne potrzeby, łatwiej urządzisz kuchnię sprofilowaną tylko pod Ciebie.

Jak urządzić kuchnię i nie zbankrutować
Przede wszystkim nastaw się na to, że kupujesz sprzęty, których będziesz używała, a nie będą zalegały w szafkach, podczas gdy Ty będziesz dobijać babcine obtłuczone garnuszki. Praktycznie i komfortowo – to dwa główne hasła, którymi kierujemy się na zakupach! W każdej kuchni niezbędnymi rzeczami są:
- dwie patelnie, w tym jedna głęboka. Dobrze jest wybrać patelnię wykonaną teflonu o grubym dnie, nie zapominając o pokrywce i żaroodpornej rączce. Pomimo tego, że to dosyć drogi jednorazowy wydatek, przyrządzając jedzenie pod przykryciem zrobisz je szybciej i zaoszczędzisz energię. Druga patelnia może być ceramiczna lub żeliwna (też nie zapomnij o pokrywce). Jeśli jesteś fanką naleśników, zaopatrz się też w patelnię do naleśników!
- coraz większą popularnością cieszą się również patelnie grillowe, na których możesz przygotowywać potrawy bez użycia tłuszczu. Dodatkowo to idealne rozwiązanie dla osób, które szczególnie dbają o swoją dietę.
- trzy rondle, najlepiej o różnej pojemności (i z przykrywami). Ugotujesz w nich zupy, sosy, kremy, makarony, udusisz mięso – to coś, co po prostu jest niezbędne w kuchni!
- jeśli lubisz piec, dobrym rozwiązaniem będzie naczynie żaroodporne lub żeliwne.
- dwie miski do mieszania składników, bardzo wygodne są te wykonane ze stali nierdzewnej (a na dodatek lekkie). Gdyby przypadkiem jakaś spadła na podłogę, możesz być pewna, że nikt na tym nie ucierpi.
- tarka, a dla koneserów specjalna malutka tarka do sera. Tarki należą raczej do tanich sprzętów, a ich kolory i modele cieszą oko i mogą być ładnym akcentem w nowej kuchni.
- sitka kuchenne, cedzak – do makaronu, sałaty, mąki, na pewno znajdziesz setki zastosowań. Sprawdzają się sitka wykonane ze stali nierdzewnej, chociaż coraz większą popularność zdobywają te silikonowe.
Matematyczna precyzja
Jeśli jesteś osobą bardzo dokładną, na pewno przyda Ci się kilka miarek do płynów i sypkich produktów, a również waga kuchenna umili proces gotowania.