Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jaką baterię kuchenną wybrać?

29 grudnia 2016

Przed Tobą poważne wyzwanie – wyposażenie Twojej kuchni. Nie będzie to ani proste, ani szybkie, ponieważ rynek jest wręcz zasypany sprzętami o różnych modelach i w różnej półce cenowej. Dzisiaj postaramy się pomóc Ci wybrać odpowiednią armaturę do kuchni – od razu warto zaznaczyć, że w dobrą armaturę trzeba zainwestować. Dzięki temu w dłuższej perspektywie czasowej zaoszczędzisz pieniądze – poprzez mniejsze zużycie wody, trwałość i nieproblematyczne utrzymywanie w czystości.
Jakie są rodzaje armatur kuchennych?
Zacznijmy od różnego rodzaju montażu – są baterie naścienne oraz stojące. Różnią się tym, że bateria naścienna montowana jest na ścianie (jak wskazuje nazwa), a bateria stojąca w otworze zlewozmywaka. Ten drugi rodzaj należy do częściej wybieranych, ponieważ jej montaż jest prostszy, a w razie awarii mamy szybki dostęp do reszty części, ponieważ woda ciepła i zimna jest podpięta pod zlewem za pomocą złączy elastycznych. Natomiast przy baterii naściennych wszystko zamontowane jest w ścianie, więc remont całej instalacji wymaga większych nakładów i finansowych i czasowych.
Kolejnym wyznacznikiem są uchwyty – jednouchwytowe lub dwuuchwytowe. Baterie jednouchwytowe są dużo bardziej praktyczne i oszczędne, ponieważ używając uchwytu regulujemy zarówno siłę strumienia wody jak i jej temperaturę (oraz obsługujemy ją tylko jedną ręką). Natomiast baterie dwuuchwytowe obsługuje się dwoma rękami i musimy mieszać wodę za pomocą dwóch kurków. Za to ładnie wyglądają w retro wnętrzach.
Przede wszystkim stawiajmy na praktyczność
Armatura kuchenna służy nam do mycia naczyń i żywności, więc powinna być wygodna i mieć większy zasięg, by nie oblać całej podłogi. Dlatego istotny jest wybór wlewki – a te dzielimy na ruchome, nieruchome, jednouchwytowe (lub wielouchwytowe), wysokie oraz sprężynowe. Dużą popularnością cieszą się wlewki ruchome ze względu na ich mobilność, kiedyś stosowane były przez restauracje, gdzie mycia dokonywano na skalę przemysłową. Dobrze, że dziś możemy mieć je również w prywatnych domach.
Co z bateriami dotykowymi?
W kuchni nie sprawdzają się wcale. Ich działanie polega na uruchomieniu optymalnego strumienia wody, gdy wykryją jakiś obiekt w pobliżu (np. nasze dłonie). Są bardzo oszczędne, ale korzystanie z nich w kuchni może być niezwykle męczące, bo cały czas musielibyśmy podstawiać pod nie przedmioty, które chcemy umyć. Dlatego lepiej zostawić je łazienkom.
Baterie termostatyczne – dobre rozwiązanie
Są bardzo funkcjonalne, bo używamy ich jedną ręką. Dzięki nim można oszczędzić dużo wody, a automat cały czas pilnuje temperatury, co jest praktyczne, jeśli równocześnie ktoś korzysta z baterii znajdujących się w łazience.