Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jak wybierać akcesoria kuchenne?

29 grudnia 2016

Funkcjonalna kuchnia oszczędza nasz czas i zapewnia komfort pracy, wie o tym każda pani domu. To kuchnia ma służyć domownikom, a nie domownicy kuchni, dlatego wyposażenie powinniśmy wybierać rozsądnie i przewidywać swoje zapotrzebowanie. Jakie akcesoria powinny znaleźć się w naszych kuchennych szafkach?
Wybór
Jeśli masz możliwość tworzenia kuchni od początku, powinnaś zrobić listę rzeczy, które będą Ci potrzebne. A wybór ten wcale do najłatwiejszych nie należy! Wystarczy pobieżnie rozejrzeć się po rynkowej ofercie, aby popsuć sobie humor. Ale nie poddawajmy się! Dzisiaj postaramy się podpowiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, a co można sobie odpuścić. Zakładamy, że masz już podstawowe sprzęty takie jak szafki kuchenne, piekarnik, zlewozmywak (ewentualnie zmywarkę) i lodówkę. Czas na dobranie funkcjonalnych akcesoriów.
Garnki
Czyli coś, bez czego nie moglibyśmy nic zrobić. Absolutna podstawa naszego kuchennego wyposażenia! Jakie wybrać? Niektóre z nasz mają kiepskie doświadczenia z garnkami, bo w rodzinnych domach mogły zajmować większość kuchennych szafek, a w gruncie rzeczy korzystało się cały czas z tych samych garnków. Jak uniknąć nagromadzenia i posiadania naczyń „tylko od święta”? Przede wszystkim musimy zmienić swoje podejście do kupowania – lepiej zrobić to raz i dobrze, zainwestować w zestaw garnków dobrej jakości, z których będziesz korzystać każdego dnia, a nie tylko pod zagrożeniem pojawienia się w domu gości. Nowoczesne garnki mają żeliwną powłokę i są wykonane na przykład ze stali nierdzewnej, odchodzi natomiast moda na garnki aluminiowe. Zastanów się, jakie rodzaje garnków są Ci najbardziej potrzebne – większy na zupę, rondelek do duszenia warzyw i mięsa? Dobrym rozwiązaniem będzie też kupno szybkowaru, który jak żaden inny garnek oszczędza czas.
Noże kuchenne
Kto raz przekona się, jak komfortowo przygotowywać jedzenie trzymając w dłoni dobry nóż, już nigdy nie wróci do plastikowych i kiepskich noży! Naprawdę, warto w nie jednorazowo zainwestować, bo będą służyły na lata, a jakość pracy będzie nieporównywalna. W każdej kuchni powinny znaleźć się co najmniej trzy uniwersalne profesjonalne ostre noże kuchenne, ale jeśli gotowanie jest Twoją pasją, na pewno przydadzą Ci się też te wyprofilowane, na przykład do chleba, filetowania ryb czy sera. Niestety, dobry nóż kuchenny jest drogi, ale bezpieczny i wygodny. Czy wiedziałyście, że kupuje się nóż w zależności od długości naszej dłoni?
Patelnie
Tutaj sprawa też nie jest prosta, albo nawet komplikuje się jeszcze bardziej. Warto mieć w kuchni dwie-trzy patelnie, w tym jedną głęboką i jedną przystosowaną do robienia naleśników czy ciasta do tortilli. Jeśli chodzi o materiał, pojawia się wiele sporów, a na rynku możemy spotkać patelnie zrobione praktycznie ze wszystkiego. W patelnię również warto zainwestować – na przykład w tytanową (niestety, są bardzo drogie) albo aluminiową.